Magyar Kertépítők
Országos Szövetsége


Beszámoló szakmai útról

Idén a MAKEOSZ csapata Franciaországba, azon belül is a provence-i régióba hirdette meg szakmai útját. Ez egy nagyon jó választás volt, hiszen a klimatikus tényezők tekintetében is egyre közelebb áll a magyarországi változó, szárazabbá és melegebbé váló éghajlatunkhoz.

A Provence-ra jellemző mediterrán, vidéki táj varázsa és sokszínűsége a kertépítők számára is meghatározó a tervezés folyamatába, melyet az első állomásunkon Accent du Sud kerttervező és építőiroda mutatott be nekünk.

A tervezőiroda képviseletében Tristan volt a vendéglátónk, akivel későbbiekben, talán mondhatjuk, baráti kapcsolat alakult ki, az itt töltött idő során.

Először körbevezetett minket a telephelyükön, ahol a tervezés folyik és a kivitelezés során használt anyagaikat deponálják. Ezután a kétszintes irodaépületet tekintettük meg, melyet tevékenységeikhez alkalmazkodva, ötletesen alakítottak ki.

Alsó szinten a műhely / raktár foglal helyet, a felsőszinten pedig a tervezőiroda található, ahol kellemes légkörben dolgoznak a kollégák.

Bemutattak számunkra néhány megvalósult és folyamatba levő tervet az alapkoncepciótól egészen a megvalósulásig.

IMG_4980.heicIMG_4982.heic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek után lehetőségünk volt, hogy az előzőekben látott tervek szerint megvalósult kerteket csodálhassunk meg.

Az első, egy sík klasszikus provence-i hangulatú mediterrán magánkert. Ahol a medence és az épület a központi elem.

IMG_5014.heic

IMG_5020.heic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_5012.heicEzen területeket összekötve, virágzó évelő szigetcsoportok, művészi elemek kaptak helyet és terelték a kertbe látogató vendéget.

 

 

Növénytársítás tekintetében hasonló a mi módszertanunkhoz, amikor a gazdagon virágzó sűrű összeültetést választjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Második kert, egy meredek domb kiszögelésében fekszik, így itt a tervezők ehhez alkalmazkodva alakították ki a felületet. Letisztultabb, modern vonalvezetés jellemzi a kialakítást, támfalakkal, csodás aszimmetrikus lépcsővel, medencével és egy kis grillezővel.

 

IMG_5039.heicIMG_5053.heic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A növénytársítások sokunk számára meglepően hatottak, de végső soron mutatós, igényes, kivételes hangulatú kertet láttunk.

Személyes kedvencem a lépcső volt, mint anyagában, mint pedig kialakítását tekintve.

A maga modern természetességével csodásan illeszkedett a térbe és kapcsolta össze a szinteket.

 

IMG_5065.heicIMG_5064.heic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csapatunk már elfáradt és megéhezett a sok szépség láttán. Tristan felajánlotta, hogy segít nekünk valami finomságot keresni.

A provence-i hangulat tetőfoka az étkezés helyszíne lett, az isteni finom igazi parázson sült

 
  IMG_0936.jpeg


pizzánkat, óriási Platánfák árnyékában költhettük el.

 

Utunk folytatása során, nem csak tervezői perspektívából tájékozódva, hanem termelői vonalról is megismertük Provence-t. Pierre a Rouy Sas faiskola tulajdonosa vezetett minket körbe mindhárom telephelyén.

IMG_5666.heic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első szegmensben, csak nagykereskedelem zajlik. Számunkra igen érdekes megközelítésű fenntartási „módszert”, illetve szabadon hagyási technikát demonstrált számunkra.

Elmondása szerint a kemikáliákat elhagyva a növények természetes immunitását előtérbe helyezve, azaz edzve termesztenek. Ők nem tesznek semmit a gyomok ellen, maximum mechanikai sorközművelést IMG_5671.heicalkalmaznak.

Amibe, ha belegondolunk nem is lehetne olyan rossz, a vegyszerhasználat és a sok munka “megspórolása”, de nálunk bizonyára feltűnne a szomszéd és a hatóságok számára, és felszólítanának a gyommentesítésére.

 

IMG_5661.heic

 

 

Kiültetést tekintetében igen intenzív termesztést láthattunk. 2m x 2m-es sor és tő távolságot láttunk. Azt mondta Pierre, így még inkább arra sarkalja s fákat, hogy magasabbra nőjenek, gyorsabban neveljék meg törzsüket. 5 évig hagyják egyhelybe az intenzíven nevelt növendékeket.

 

Ebben a kertészetben is igyekeznek, szárazságot tűrő fajokat szelektálni, pár ígéretes fajt meg is mutattak - Shinus molle.

IMG_5667.heicIMG_5669.heic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_5676.heicIMG_5673.heicIMG_5675.heicMajd megmutatta a növendékek cserepezés- átültetés technikáját, amelyet ők használnak.

Átvezetett minket a kisebb konténeres állomány telephelyére. Itt a kis- és nagy kereskedelem is IMG_5739.heicIMG_5703.heichelyet kap.

 

Nagyon szép rendezett ágyásokat láthattunk.

Találkozhattunk általunk ismert és kevésbé ismert fajokkal, melyek azért a mediterrán területen érzik inkább jól magukat…, de nem is olyan lassan már nálunk is megtalálhatóak lesznek ezek a szépségek.

 

A programunk részét képezte Marseille - Borely Park, Pharo, Mucem -, Avignon - Pápai palota kertje, Halles d’Avignon -, és Aix-en-Provence köztereinek, parkjainak és zöld felületeinek megtekintése is.

 

Valamint részt vettünk a PaysaPro nevezetű kertészeti szakkiállításon és konferencián, mely Jardin d’Albertas csodás parkjába került megrendezésre.

Közel 70 provence-i kertészeti cég vett részt kiállítóként a programon. Az esemény főszervezője Tristan, aki itt is szívélyesen fogadott Bennünket.

A második éve megtartott rendezvény igen szép számú látogatót vonzott.

 

Chémeri Kinga

King Garden

 

2024. október 15.